fbpx

Boost je energie

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen 

Zelfvertrouwen is het makkelijkste om (terug) te krijgen. Zo makkelijk dat we denken dat de oplossing niet werkt. 

Want iets wat ons zo dwarszit kan toch niet zó makkelijk op te lossen zijn? 

Wel dus. 

Maar je moet het goed in je oren knopen en echt uitvoeren. Dan start jij vandaag nog met meer zelfvertrouwen. Je doet niet in één dag zelfverzekerd. Geef jezelf daarin de tijd. 

Want je doet al een (langere) tijd onzeker. Het duurt even om dat om te draaien. Het gaat minder snel dan je hoopt, maar wel sneller dan je verwacht. 

 

Hoe? 

Zelfvertrouwen is niets anders dan het geloof dat je op jezelf kunt vertrouwen. Je vergelijkt het al snel met grote momenten in je leven waarin je onzeker deed. Dat is natuurlijk super onhandig, want zelfs de meest zelfverzekerde persoon doet wel eens onzeker. 

Je kan het vertrouwen in jezelf eenvoudig trainen. 

Op het moment dat jij met jezelf afspreekt dat je iets doet, én je doet het, dan leer je jezelf dat je op jezelf kunt vertrouwen. Doe daar heel veel dingen van en je zelfvertrouwen groeit. 

Dit is het ding. Spreek elke dag kleine dingen af met jezelf die je nakomt. Door het én af te spreken én na te komen leer je jezelf dat je op jezelf kunt vertrouwen. 

Spreek geen dingen af die je niet nakomt. 

Voorbeelden om wel te doen: 

  • Ik maak mijn bed op zodra ik eruit stap 
  • Ik eet vandaag minimaal 200 gram groenten 
  • Ik schrijf vanavond minimaal één ding op waar ik dankbaar voor ben 
  • Ik lees vandaag minimaal 5 minuten 
  • Ik stuur vandaag een lief berichtje naar een vriend(in) 
  • Ik wandel vandaag minimaal 10 minuten 

Let hierbij op dat je precies zegt wat je doet en doet wat je zegt. Zeg niet: ‘ik schrijf één ding op waar ik dankbaar voor ben’, om vervolgens meer dingen op te schrijven. Zeg dan minimaal één ding. 

Maak het heel klein én spreek het met jezelf af voordat je het doet. Trap niet in de valkuil om grote dingen met jezelf af te spreken. Spreek het gewoon niet af, en doe je dat dan alsnog is dat bonus. 

Echt zo simpel? 

Ik heb al vaker gehoord dat het toch niet zo simpel kan zijn? Jawel dat is het wel. Je hebt jezelf namelijk getraind dat je dingen die je afspreekt met jezelf niet nakomt. Bijvoorbeeld je grenzen aangeven, vaker voor jezelf opkomen, gezonder gaan eten, niet meer bang zijn voor die collega, stoppen met je baan, meer tijd voor jezelf nemen enz. 

Je hebt jezelf getraind dat je die dingen niet nakomt, dus kan je niet op jezelf vertrouwen. Voor jouw brein maakt het niet uit of je een keer de confrontatie aangaat met die ene collega (groot ding) of dat je je bed opmaakt meteen nadat je eruit komt (klein ding). 

Voor je brein is dat een signaal dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt. 

Succes!