fbpx

Boost je energie

Routines

Routines 

Uiteraard komt ook het onderwerp ‘Routine’ aan bod. Routines, als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik er fan van ben. Het is niet alleen een fijne manier om ons weerbarstige brein een handje te helpen (geen overbodige luxe in deze onrustige en onzekere tijd), maar door dagelijks of wekelijks naar bepaalde vaste patronen en passende ritmes te leven, kun je ook jouw energiebalans aandachtiger bewaken.

Rust, reinheid en regelmaat. Mijn moeder noemde het ooit de basis van elk opgroeiend kind, maar dit gouden trio geldt net zo goed voor ons, volwassenen. Want hoe graag we ook honderdduizend ballen tegelijk in de lucht willen houden, hoe goed we ook denken te zijn in multitasking, hoe hard we ook willen gaan met z’n allen en hoe saai deze drie componenten misschien ook mogen klinken, we hebben er als mens flink baat bij.

 

Herhaling, regelmaat, vertrouwde en vaste patronen

Zo wordt ons brein stiekem heel blij van iets dat al bekend is; herhaling, regelmaat, vertrouwde en vaste patronen maken dat ons brein veiligheid ervaart. Daardoor zul jij je automatisch rustiger voelen. En een systeem dat rust ervaart, ervaart (op dat moment) geen stress, wat onze gezondheid in zijn geheel dan weer ten goede komt. Daarbij wordt het creëren van focus en richting makkelijker wanneer je de aandacht van jouw brein regelmatig bewust ergens naartoe stuurt. Het zetten van stappen of behalen van bepaalde doelen (die absoluut niet persé ambitieus hoeven te zijn) gaat ons vervolgens ook gemakkelijker af, wat ons dan weer fijne gevoelens oplevert. Wanneer je bepaalde vaste patronen toe weet te passen op een manier die bij jou past, kun je daarmee ook nog eens meer regie nemen over jouw eigen energiebalans. 

Oké genoeg voordelen, lijkt me zo 😉  toch hoor ik je al denken: ‘Dat klinkt inderdaad fantastisch, maar hoe doe ik dat dan?!’ Misschien wil je al een tijdje bepaalde routines of rituelen in jouw dagelijks leven introduceren, maar lukt dat steeds niet. Je kijkt met bewondering hoe anderen het doen en houdt het een paar keer vol, maar daarna mislukt elke poging. Of misschien heb je nog nooit een poging gedaan, omdat je simpelweg niet weet waar te beginnen, je bij voorbaat al verwacht dat het niet gaat lukken of je er nu net pas voor het eerst over leest.

Laat ik een paar basisprincipes met je delen die jou kunnen helpen bij het vinden van jouw eigen ritme, routines en rituelen:

Jij bent uniek

Yes, in de basis zijn we als mens allemaal redelijk hetzelfde, maar niemand heeft jouw DNA, dezelfde blueprint of opvoeding, hetzelfde pakket aan levenservaringen, persoonlijke voorkeuren en zo kan ik nog wel even doorgaan… ‘One size fits all’ gaat wat dat betreft vaker niet dan wel op. Zoek dus vooral naar wat jij fijn vindt, wat voor jou passend voelt, wat voor jou haalbaar is. Zie de routines en rituelen van anderen als een bron van inspiratie, als voorbeelden en experimenteer ermee, om op die manier te zoeken naar wat jou past.

Jij bent natuur

Als je wilt zoeken naar een ritme dat bij jou past, is het van belang dat je recht leert doen aan wie jij bent. En laat jij behalve uniek nu ook natuur zijn. Hoe meer je in contact kunt komen met jouw natuur, hoe meer je jouw natuurlijke ritme gaat herkennen en daarnaar kan gaan leven. Echt waar, dat gaat jouw energiebalans ten goede komen. Zo kan het zijn dat je je van nature actiever voelt in de ochtend of juist in de avond, of misschien ga je wel heel goed op het natuurlijke ritme van dag (licht) en nacht (donker). Gebruik die informatie om jouw eigen routines en rituelen te creëren. Daarnaast is het in dit kader heel behulpzaam om jezelf het ritme van de natuur – de seizoenen en de maan – meer eigen te maken. Helaas zijn we daar in onze snelle, westerse maatschappij, waarin van alles moet en mogelijk is behoorlijk van afgedwaald. Dat terwijl het ons zoveel informatie geeft over voor ons passende ritmes, waardoor we veel meer in balans met onze beschikbare energie kunnen leven.

Jij bent flexibel

Al ervaar je dit misschien zelf niet altijd zo, maar je bent flexibeler dan je denkt. Wij mensen zijn van nature geneigd ons aan te passen aan nieuwe, andere omstandigheden. Afhankelijk van het soort aanpassing kan dit vliegensvlug gaan of juist om veel tijd vragen. Wanneer we onszelf nieuwe gewoontes aan willen leren, schijnt ons brein een aantal weken nodig te hebben om die verandering eigen te maken. Vaak heeft ons brein meer tijd nodig dan we wensen; zeker naarmate we ouder worden neemt onze brein-elasticiteit af, waardoor het leggen van nieuwe verbindingen lastiger, maar zeker niet onmogelijk wordt.

Dus…

Geef jezelf de ruimte om te onderzoeken welk ritme jou past en experimenteer van daaruit met verschillende routines en rituelen. Zo ontdek je vanzelf wat voor jou fijn en ook op lange termijn haalbaar is.O ja, just a friendly reminder voor de hoge-latten-leggers onder ons: raak niet meteen in paniek wanneer het om welke reden dan ook een keertje niet lukt je aan je ritme, ritueel of routine te houden. Wees mild.

Nieuwe routines maken

Veel van jullie hebben nieuwe routines  als belangrijk doel van deze training. Je mag jezelf dan eerst de volgende vragen stellen: 

  1. Waarom wil ik een routine, wat gaat dit voor mij betekenen. Fysiek en mentaal?
  2. Hoe belangrijk vind ik de ‘resultaten’ van deze routine in mijn leven.
  3. Op welke manieren gaat dit mijn leven positief beïnvloeden?
  4. En welke plek krijgt dit dus ook in de prioriteiten in mijn leven?
  5. Welke momenten van de dag kan ik hier het beste voor pakken? Wat zal ik ervoor moeten laten?

 

Sneeuwbal effect  

Een routine kan een sneeuwbal effect in je leven teweeg kan brengen, wanneer je moeite hebt met de prioriteit hiervan te bepalen. Op korte termijn zijn het soms kleine voordeeltjes, op lange termijn kan dit een compleet nieuwe invulling/ uitkomst van je leven betekenen.

Dat is belangrijke informatie voor jouw Saboteur/ Ego, die het belangrijker vindt om voorrang te geven aan zaken waar je meteen resultaat van ziet. Zoals achter je laptop gaan zitten, veel tijd met je familie, nu hard werken, met vrienden afspreken, Netflixen enz.

 

Focus je op het proces en leg de lat niet te hoog voor jezelf 

Dan is het vervolgens altijd heel verleidelijk om de lat hoog te leggen voor jezelf, zeker als je weet wat voor resultaten het natuurlijk kan gaan opleveren. Met als risico dat je het 1 week volhoudt en daarna nooit meer wilt doen haha. Als je er een automatisme van wilt maken, net als bijvoorbeeld 2 keer per dag je tandenpoetsen, zul je dus klein moeten beginnen en het liever opbouwen dan afbreken ;-).

Nieuwe routines  

  • Zo pak je dit aan: in kleine stapjes 

Om je te laten zien hoe eenvoudig nieuwe routines kunnen zijn, vanuit liefde voor jezelf. Bedenk een nieuwe gewoonte die je aan je dagelijkse routine zou willen toevoegen en deel deze op in hele kleine stapjes.

  • Bijvoorbeeld 

Bijvoorbeeld: Elke dag een ochtend of- avondritueel

Begin elke dag met 5 minuten mediteren of schrijven

Of leg een journal met een kaarsje op een vaste plek en steek elke ochtend of avond dat kaarsje aan. En schrijf in je journal op waar jij dankbaar voor bent, gevolgd door een intentie voor die dag of nacht.

Als je dit elke dag doet raak je er vanzelf aan gewend. Het is de kunst dit zo comfortabel en vertrouwd mogelijk te maken. Je systeem reageert daar het beste op door dit gevoel uiteindelijk elke dag uit zichzelf op te roepen. Een nieuwe gewoonte is geboren.

Zo vind ik het luisteren naar een meditatie in de ochtend na ontwaken het fijnste wat er is. Daarna noem ik 5 dingen op waarvoor ik dankbaar ben. Dankbaarheid is een heel sterk gevoel om je welbevinden in je dagelijks leven mee te vergroten. Dankbaar voor kleine simpele dingen, bijvoorbeeld het lekkere warme bed waar je in ligt. Daarna zet ik water op, vermeng dit gekookte water met mineraal water en hydrateer mijn lichaam. Tegelijkertijd zet ik koffie, geniet van mijn koffie (to go), doe mijn wandelschoenen aan en start vervolgens met mijn ochtendwandeling, of maak er zelfs een powerwalk van. Soms rol ik zelfs mijn yogamatje uit. Allemaal vanuit dat gevoel van comfort.

En voor de avond zet ik na 20 uur mijn internet uit (geen blauwe schermen meer 2 uur voor slapen gaan), start ik met opslomen. Geniet ik van een warme douche, ga ik op mijn ideale tijdstip richting de slaapkamer (voor 22 uur), luister ik naar een yoga nidra relax sessie of lees ik een boek. Voordat ik ga slapen benoem ik weer 5 dingen waar ik dankbaar voor ben. En elke avond ga ik daardoor super lekker en zonder zorgen slapen. Waardoor ik in de ochtend weer meer energie voel voor een ochtend ritueel enz.

  •  Jouw routines

Denk eens na over waar jij energie van krijgt, waar je gelukkig van wordt, waarvan ontspan je. Hoe zou jou routine er inhoudelijk uitzien? Ik geloof zelf dat dit het belnagrijkste begin is. Het is niet zo dat jouw routines lang hoeven te duren of dat je er hard voor zou moeten werken. Doe wat past bij jou. Denk na over welke van je huidige routines je zou willen vervangen door nieuwe routines, die bijdragen aan jouw gezonde leefstijl.  

Probeer dan nu je eigen nieuwe routine meteen uit. Blijf deze herhalen. Pas deze en verbeter je routine naar wens. 

Meer bewegen 

Gezond leven houdt je weerstand op peil. En met een goede weerstand ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals het coronavirus. Hoe doe je dat? Onder meer door wat vaker te bewegen. Probeer minstens 2,5 uur per week aan matig intensieve inspanning te doen, verspreid over diverse dagen. Regelmatig een stukje wandelen of fietsen is al een goed begin. Als je voldoende beweegt voel je je fitter, slaap je beter en blijf je langer gezond. In het programma vind je voor elke maand een ander workout schema. Houd je niet zo van dat type bewegen? Lees dan hieronder verder wat een half uur wandelen voor het ontbijt met je kan doen.

Heel eerlijk, deze tip heb ik gekregen van Jeroen Otter, voormalig Nederlands shorttracker en bondscoach van het Nederlands Shorttrack team. In aanloop naar de Winterspelen een aantal jaar terug, waren zij bezig met het klaarmaken van het team. Voor 100% topvorm. Echter zagen zij, dat een paar shorttrackers uit het team nog wel een paar kilo mocht afvallen om in ideale vorm te komen om op top niveau mee te kunnen doen en presteren.

Best een uitdaging, zelfs voor een atleet. Want met al zo’n 6 trainingen per week was dat best een uitdaging en het leek onmogelijk. Want hoe kan je afvallen, terwijl je zes dagen per week meerdere trainingen per dag doet en gezond eet?

En dus gingen ze op zoek naar verschillende manieren om ervoor te zorgen dat ze de beste aanpak vonden voor verantwoord gewichtsverlies. Na weken testen van verschillende sporten en eetpatronen, waren ze er eindelijk uit. Wat bleek….. Tromgeroffel, ben je er klaar voor?

#1 tip: Bewegen voor je ontbijt
Een wandeling van minimaal 20 minuten voor het ontbijt gaf het allerbeste resultaat. En de atleten vielen alsnog kilo’s af, net op tijd.

Mocht je niet wandelen houden? Dan is de swimbike een alternatief, dat is een ‘oud’ fitness apparaat, en had hetzelfde effect. Dat is een soort loopband waarbij je fietst en tegelijkertijd ook je armen beweegt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik sport tegenwoordig liever buiten of vanuit huis.

Bonus tip: beweeg je armen en verbruik 80% meer energie
Start eens met 5 dagen per week een wandeling maken voor je ontbijt. En ervaar het resultaat. Gegarandeerd! Wil jij sneller afvallen? Houd je armen dan naast je lichaam in een hoek van 90 graden en beweeg ze snel mee wanneer je loopt. Dit is een actieve houding, zegmaar de houding die mensen met nordic walking stokken ook aannemen maar dan zonder de stokken. Dan verbruik je namelijk 80% meer energie. Kan je rekenen? 🙂

Toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik: “Huh? Afvallen door alleen maar te bewegen voor het ontbijt? Kan dat?”
Het kan. Echt. Het werkt.

Tijdens de live dagen van mijn health retraite in Frankrijk was dit namelijk een vast onderdeel van m’n programma. En geloof me, al deze vrouwen vielen af in die week. Natuurlijk ook door het gezonde eten. Maar de combinatie met slim bewegen op het juiste tijdstip van de dag (voor je ontbijt), dat heeft echt extra impact.

Ben je niet van het wandelen?
Kies dan een sport waarbij je op een lage intensiteit en met een hartslag niet hoger dan 120 beweegt. Bijvoorbeeld door te fietsen.

En dit is precies waarmee je het verschil kunt maken als je je fitter wilt voelen, zonder dat je alleen maar bezig bent met gezonder eten. Een simpele leefstijl aanpassing die iedereen kan toepassen in het dagelijks leven.

Alleen wandelen voor het ontbijt is dus al genoeg. Dus wat ga jij morgen doen nadat je wakker wordt? 😉