fbpx

Boost je energie

Ontspanning in je lijf

Ontspanning in je lijf 

Ontspanning is de afwezigheid van spanning. Ontspanning bestaat alleen maar dankzij spanning. Spanning is niet slecht, een gebrek aan ontspanning wel. 

Zonder rust in je hoofd geen ontspanning in je lijf 

Zolang je hoofd “aan” blijft staan gaat je lijf daarin mee. Belangrijk om de dingen uit de rust in je hoofd module te doen. 

Ontspanning in je lijf 

Als je continue spanning in je lijf ervaart maak je 24/7 stress-hormonen aan. Denk hierbij aan cortisol, adrenaline en noradrenaline. Die namen mag je vergeten*, maar belangrijk om te weten dat die stofjes niet gemaakt zijn om continue aanwezig te zijn in je lichaam. 

Waarom niet? Dat komt omdat ze gemaakt zijn om je uit een stresssituatie te redden. Onthoud dat ons brein is gemaakt voor hoe wij vroeger leefden. In een wereld van schaarste en onveiligheid. Deze stofjes zorgen ervoor dat alle focus komt te liggen op overleven. Je bloed gaat naar de spieren, je hart gaat sneller pompen en dat alles om te kunnen vechten of vluchten. 

Na de vlucht of het gevecht was je veilig en verlieten die stofjes je lichaam. 

Wat die stofjes ook doen is ervoor zorgen dat je spijsvertering stopt en je stopt o.a. met het laten groeien van je haar en nagels. Die functies heb je niet nodig tijdens een gevecht of vlucht. 

Als jouw lichaam continue denkt dat het aan het vechten of vluchten is werkt je spijsvertering erg slecht. Met als gevolg dat je essentiële voedingsstoffen niet opneemt. 

En dat zorgt ervoor dat je niet kunt ontspannen. 

Serotonine 

De tegenhanger van die stress-hormonen is o.a serotonine. Serotonine wordt voor 95% in je buikbrein, oftewel je darmen, aangemaakt. Dat lukt dus niet als je continue in de vecht- of vluchtmodus verkeerd. Want dan werkt je spijsvertering slecht. 

Hoe maak je serotonine aan? 

Doe sowieso de dingen die in de module staan over rust in je hoofd. Die dragen hier ook aan bij. Serotonine wordt wel in de darmen aangemaakt, maar je hebt ze uiteindelijk ook in je hoofdbrein nodig. 

Kom in beweging. Maar ga niet afzien. Dus ga wandelen om te wandelen, niet om een doel te bereiken. Ga sporten op een lage intensiteit. Of doe leuke (buiten)activiteiten. 

Zorg voor voeding die veel eiwitten bevatten. Belangrijk om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. 

Eet groenten, bonen en volkoren producten. 

Eet zo min mogelijk verzadigde vetten en enkelvoudige suikers bevat. 

Eet voeding, of supplementen, met Omega-3. 

Eet voeding met veel B-vitaminen, met name B6 is belangrijk. 

Drink zo min mogelijk cafeïne en alcohol. 

Slaap minimaal 8 uur. 

Zoek de natuur op, kom buiten en probeer veel zonlicht te pakken. 

Doe oefeningen om in je lichaam te komen zoals de zelfhypnose mp3 van mij, maar ook ademhalingsoefeningen of (geleide)meditaties werken goed. 

 

Spanning creëert ontspanning 

De kans is aanwezig dat je juist spanning ontloopt omdat je je al gespannen voelt. Hierdoor kun je jezelf juist vastzetten in hoe je je nu voelt. Daarom is het slim om met name fysieke spanning op te zoeken. 

Daarom is het slim om hard sporten te combineren met hard ontspannen. Ga bijvoorbeeld na het sporten floaten of plan een massage. Maar doe dat dan wel ná inspanning. 

*Klik hier om meer te lezen over hoe je balans creëert in je lichaam en andere neurotransmitters waar je misschien (net als ik ooit) nog niet eerder van hebt gehoord dat ze in je lichaam aanwezig zijn.