fbpx

Gezonder leven door 80-20 regel

Van onbewust gezond naar bewust gezond

Ik zeg altijd, pas de 80-20 regel toe. 80% gezond eten en in die 20% kan je gerust jezelf verwennen met iets lekkers. De wat minder gezonde keuzes. Op die manier houd je de balans in een fit en energiek leven. En blijf je genieten. Maar wat als je je nog niet bewust bent van (on)gezonde keuzes. Dan ben je onbewust van de impact die dat op je dagelijkse dosis energie kan hebben. Misschien eet jij wel veel meer vanuit die 20% categorie, ofwel voedingsmiddelen met een verzurend effect.  N.B. Alle bewerkte voedingsmiddelen werken zuurvormend in je lichaam. Vermijd ze waar je kunt en eet zo veel mogelijk natuurlijk en puur. Hieronder leg ik je uit waarom het zo belangrijk is om gebruik te maken van de 80-20 regel.  ​​
Meer alkalisch eten heeft voor iedereen voordelen

Misschien is dit al abracadabra voor je dus ik leg het eerst uit. Als algemene regel geldt dat je eten (voedsel) kunt indelen in de categorie zuurvormend of alkalisch vormend. 

Stel je voor hoe een groot deel van Amerika eet (grote porties, fast food, veel afhalen), dat is volledig zuurvormend, rijk aan zuurvormend vlees, zuivel producten en sterk bewerkte voedingsmiddelen.  

 

Bij de mens ligt de normale pH-waarde, zuurgraad van je lichaam tussen de 7,35 en 7,45, of licht alkalisch.  

Zoeken naar balans voor de gezonde neutrale alkalische zone
Je lichaam zoekt constant naar balans en werkt hard om de gezonde neutrale alkalische zone te behouden.  

 

Hoewel het voedsel dat je eet deze zone niet kan veranderen, moet je lichaam een hoge opname van zuurvormend voedsel compenseren door calcium (een alkaliserend mineraal) uit je botten. Dit kan na verloop van tijd leiden tot verlies van botmineralen en mogelijk zelfs tot osteoporose.  

 

Het is ook een stressfactor die leidt tot ontstekingen en verhoogde cortisolspiegels, wat schadelijke effecten heeft op de gezondheid op de lange termijn.  

 

 

Alkalische voedingsmiddelen rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten
Daarentegen zijn alkalische vormende, plantaardige voedingsmiddelen rijk aan voedingsstoffen en rijk aan antioxidanten.

 

Het toevoegen van meer alkalisch vormend voedsel zal het onttrekken van calcium uit je botten helpen vertragen, waardoor je botten jarenlang gezond blijven. Het alkalisch eten helpt ook bij het bestrijden van schade door vrije radicalen en ontstekingen terwijl ze een gezonde cellulaire regeneratie in uw lichaam ondersteunen, zodat je gezond kan leven.

 

 

Hoe breng je je pH in evenwicht?  
Ons typische eetpatroon bestaat voornamelijk uit verzurende voedingsmiddelen (eiwitten, granen, suikers). Alkalische voedingsmiddelen zoals fruit en groenten eten we vaak in veel kleinere hoeveelheden; vaak onvoldoende om de overmaat aan verzurende voedingsmiddelen die we consumeren te neutraliseren.  

 

Denk maar eens aan veel voorkomende gewoontes als koffie, (zwarte of vruchten) thee, alcohol (wijntjes) of roken: al deze gewoontes zijn zeer verzurend.

 

Ons lichaam is voor ongeveer 20 procent zuur en 80 procent alkalisch.  

 

 

Dit wordt bedoeld met zuur-basische balans
Daarom wordt ook aanbevolen dat je ongeveer 20 procent zuur en 80 procent alkalisch eet.  

 

Het zuur in de zuur-basische balans is niet hetzelfde als maagzuur. Een gezonde maag-pH is zuur, wat nodig is voor het verteren van voedsel. Wat ik hier bespreek, is de pH van de lichaamsvloeistoffen, cellen en weefsels. Alkalisch gaat ook meer over wat er gebeurt na vertering.  

 

Citroenen en sinaasappels worden bijvoorbeeld als zuur beschouwd, maar na de spijsvertering leveren ze alkalische mineralen aan het lichaam. Voedsel werkt of verzuurt of alkaliseert.
 
Je eetpatroon moet dan ook redelijk alkalisch zijn – om energiek te zijn en je fit te voelen en alle voordelen van je lichaam en je gezondheid te ervaren.  
Tada: De oplossing
Een (tijdelijk) dieet is de veiligste manier om in balans te komen. Als je het nu al wilt toepassen in je leven. Pas dan m’n 80-20 regel toe. Kies gedurende dag bewust wat je eet en zorg dat de verhouding klopt. Dan ervaar je op korte termijn echt resultaat.  

Eet meer gezonde producten en detox zo regelmatig je lichaam.

Julia Wiegman

Founder Boost je energie

Voordelen als je dit detox lijstje dagelijks toevoegt aan je eetpatroon
Want…. Vet. Suiker. Zout. Alcohol. Van tijd tot tijd is het belangrijk om je lichaam en je spijsvertering een pauze te geven. Zelfs als je niet van plan bent om ooit een detox programma of ‘dieet’ te volgen, heeft je gezondheid er baat bij als je meer ‘detox voedsel’ aan je dagelijkse eetpatroon toevoegt.  
Detox voeding reinigt je lichaam onmiddellijk en verhoogt je energie niveau zonder dat je je in allerlei bochten hoeft te wringen met dure sappen of vasten.  
Aanbevolen: detox tips 

Ananas – deze tropische verwennerij bevat bromelaïne, een spijsverteringsenzym dat helpt bij het reinigen van je dikke darm en het verbeteren van de spijsvertering.

 

Amandelen – bevatten veel vezels, calcium, magnesium en bruikbare eiwitten die de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren en onzuiverheden uit de darmen verwijderen.

 

Appels – zijn rijk aan voedingsstoffen, bevatten pectine, een oplosbare vezel die helpt bij het verwijderen van voedseladditieven en metalen uit je systeem. 

 

Citroenen – zijn super lever ontgifters. Bovendien bevatten ze grote hoeveelheden vitamine C. Vers citroensap bevat meer dan 20 antikankerverbindingen en helpt de pH-waarde van het lichaam in evenwicht te brengen.

 

Goji-bessen – verhoog je inname van vitamine C en bètacaroteen met Goji-bessen. Vitamine C kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam, terwijl bètacaroteen de leverprestaties verbetert.

 

Kurkuma – je kent Curcuma mogelijk als smaakmaker in curry. Ook zorgt Curcuma voor de typische gele kleur van dit gerecht. Naast de smaak en kleur van Curcuma is dit specerij ook bekend vanwege de gezondheid bevorderende eigenschappen. Vooral in India wordt Curcuma al duizenden jaren voor uiteenlopende gezondheidsdoeleinden gebruikt. Het ondersteunt de spijsvertering, de huid, de gewrichten, de luchtwegen en het zenuwsysteem. Curcuma beschermt gezonde lichaamscellen en ondersteunt het natuurlijk immuunsysteem. Het helpt organen en weefsels zoals het spijsverteringssysteem, de huid, de gewrichten, de luchtwegen en het zenuwstelsel, gezond te houden.

 

Lijnzaad en lijnzaadolie – zitten boordevol essentiële vetzuren, met name de omega-3 vetzuren. Ze zijn essentieel voor veel reinigingsfuncties en het handhaven van een gezond immuunsysteem.

 

Peterselie – bevat veel bètacaroteen en vitamine A, C en K om je nieren en blaas te beschermen.

 

Peulvruchten – zitten boordevol vezels die het cholesterol helpen verlagen, de darmen reinigen en de bloedsuikerspiegel reguleren. Peulvruchten helpen ook het lichaam te beschermen tegen kanker.

 

Energieker leven en je fit voelen is bijna hetzelfde als daten

Een van de grootste fouten die vrouwen (en mannen) maken is dat ze te snel willen afvallen, zich fitter voelen. Ze willen te snel resultaat. 

Begrijpelijk ook. Je weet dat jouw lichaam waardevol is en dat je ervoor zou moeten zorgen (ook als je dat een tijdje iets minder hebt gedaan), maar voordat je een compleet andere leefstijl kan inpassen, kan je je lichaam al beter vertrouwen geven in datgene wat jij wilt veranderen. En stap voor stap het toepassen in je eetpatroon, zodat je ook het effect ervaart en er vanzelf meer van wilt. Afscheid nemen van slechte gewoontes, nieuwe introduceren.

Om een energieke leefstijl duurzaam te wensen moet je bereid zijn om de (nieuwe en gezonde) relatie met eten op te bouwen. En uit te breiden. Stap voor stap. 

Zorg ervoor dat je eerst bewust wordt van je huidige eetpatroon en keuzes, bied jezelf een manier om op een laagdrempelige manier kennis te maken met gezond eten, vergroot je gezonde en verantwoorde keuzes en blijf genieten op de momenten waarop je gewoon zin hebt in lekkers (je leeft!) zodat je lichaam uiteindelijk niets liever wilt. En kijk wat voor jou werkt. 

Weet je, uiteindelijk verander je je kennis en keuzes, en ga je van bewust gezonde keuzes naar onbewust gezonde keuzes gaat en ervaar je een intrinsieke motivatie om (nog) beter voor jezelf te zorgen. 

Doe maar gewoon

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om te werken aan je gezondheid. Met dit artikel wilde ik je laten zien dat je op een laagdrempelige en makkelijke manier kan werken aan je fit voelen. En wat is het mooi om eens wat vaker stil te staan bij dat alles samenhangt in het leven.

Elke maand start een kleine nieuwe groep (max 25 plekken) met Julia aan een programma: Boost je energie.

Deze website is bedoeld voor gezonde personen. Ga als u ziek bent en/of medicijnen slikt naar uw huisarts of in overleg met hem naar een arts die gespecialiseerd is op het gebied van voeding, zoals bijvoorbeeld een orthomoleculair arts. De gegevens op deze website zijn geen medisch advies. Deze website is bestemd om uw kennis te vergroten. De inhoud of een onderdeel hiervan is eventueel te bespreken met uw (huis)arts.

Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de auteurs, noch de uitgever en redactie stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.

Anderen bekeken ook

Back on track met je eetpatroon
Waarom yoga goed voor je is
Recept kurkuma thee