fbpx

Waarom yoga goed voor je is

Yoga wat doet het met je

Yoga brengt lichaam en geest bij elkaar. Creëert eenheid. Ookwel ‘To unify body, mind and soul’. Yoga gaat niet over de perfecte houding. Het gaat over jouw houding.

Het helpt voor helder denken, centeren, gezonde organen, verwijderen van gifstoffen en storende emoties. Yoga gaat over in het moment zijn. Aan het begin van een les, begin je vaak met het centeren van je lichaam en om een verbinding met je mind te maken. 

 

Onze ademhaling nemen we vaak voor lief. Door een bewuste ademhaling, ben je plots hier, yoga helpt je om in het nu te zijn. Probeer het maar eens: 4 tellen inademen, 8 tellen uitademen. Je lichaam gaat van een fight-flight modus, in een ontspannen toestand. 

Misschien heb je ooit gehoord of yin & yang? Yoga helpt om balans aan te brengen in je lichaam. Yin en yang is altijd in beweging. Als dag en nacht. Dynamische balans. Alles in het leven is in transformatie, dus houdt balans. Het is nooit helemaal fixed. Je bent nooit hetzelfde als 1 minuut geleden. In 1 minuut zijn je cellen bijvoorbeeld ook verleden tijd. Dus accepteer verandering.

Bekijk de video bovenaan deze blog, en probeer eens een les van 20 minuten uit.

Julia Wiegman

Wanneer kies je voor Yang of Yin yoga?

Dat hangt er vanaf, vanuit welke kant je het bekijkt. Alles is relatief.

 

Yang

  • Als je meer spieren in actie nodig hebt
  • De beweging is om meer te activeren, vanuit een (snelle) beweging
  • Meer voor stretch

Na een Vinyasa (Yang) les, voel je je warm, energiek, dorstig, tintelend en soms bezweet.

 

Yin

  • Voor meer rust, om naar binnen te keren, als je probeert zoveel mogelijk te ontspannen
  • De beweging is meer langzaam, rustig en mindful
  • Meer voor stabiliteit

Na een Yin les, voel je je slaperig, afgekoeld (daarom is Yin in een hete zomer goed om te doen voor de balans) en ontspannen 

 

 

Wanneer is yoga geschikt voor je? 

  • Vooral als je een zittend beroep hebt, dan is yoga, zwemmen en dansen een perfecte ‘tegenhanger’ van je lichaamshouding gedurende je werktijden
  • Als je altijd druk bent, want dan neem je teveel energie