fbpx

Supplementen bescherm je lichaam van binnenuit tegen corona

Supplementen boost tegen corona 

Tijdens het corona virus is het goed om een crisis pakket met multivitamines, vitamine C, supplementen en probiotica aan te leggen. Vooral als je het afgelopen jaar het druk hebt gehad en minder goed voor je lichaam hebt kunnen zorgen dan je zou willen, lees dan verder. Boost je weerstand en energie met deze suppletie.

Naast het hamsteren van toiletrollen, vond vitamine C afgelopen week een behoorlijke aftrek in de (gezondheids)winkels. Vitamine C wordt reeds gebruikt bij de preventie en behandeling van COVID-19 in China en Korea, met goed resultaat. Voeg deze dan ook dagelijks toe aan je mix van supplementen. Lees in het “Gouden boekje over gezondheid van Dr. Gert E. Schuitemaker‘ over de werking van vitamine C, een vitamine apart. 

Op je boodschappenlijstje: suppletie ofwel in simpele woorden vitamines

Sommige onder ons zeggen, ik eet voldoende gevarieerd, het slikken van multivitamines is niet nodig. Toch kan het in deze periode waarbij het corona virus om zich heenslaat geen kwaad om je lichaam te ondersteunen. In dit artikel zet ik op een rijtje welke ikzelf gebruik.

De basis: een multi

Om ervoor te zorgen dat al je supplementen goed worden opgenomen in je lichaam, is een multivitamine nodig als begeleider. Zet deze dan ook altijd als basis op je lijstje. Zelf gebruik ik Soft Multi en Strata Fem (multivitamine speciaal voor vrouwen) en ben tevreden over de werking. Ook heeft Orthica speciale multivitamines gemaakt voor mannen. Eerlijk is eerlijk, vrouwen en mannen hebben andere dingen nodig 😉 Een multivitamine ondersteunt het energieniveau en bij vermoeidheid, ondersteunt bij geestelijke inspanning en draagt bij aan het functioneren van het geheugen.

Vitamine C

Vitamine C staat bekend om de positieve invloed op het afweersysteem en om de anti-oxidatieve eigenschappen. Vitamine C draagt ook bij tot de instandhouding van een normale huid. Vitamine C wordt in het lichaam snel afgebroken. Het is daarom goed als de vitamine C vertraagd aan het bloed wordt afgegeven. Vitamine SR van Orthica, blijft langer in het lichaam (SR staat voor Slow Release). Daarnaast is Ester-C ook een goede optie, deze blijft ook langer in het lichaam. Vitamine C helpt het afweersysteem, beschermt tegen oxidatieve schade en is goed voor de huid en bloedvaten. Lees hier een onderzoek over vitamine C behandeling bij COVID-19 Corona virus.

Visolie

Voor je basisaanvulling visolie, kies je bijvoorbeeld voor Orthica Omega 3-1000Onze voeding bevat niet altijd voldoende omega-3-vetzuren. De Gezondheidsraad beveelt per dag 200 mg visvetzuren (EPA en DHA) aan, wat gelijk staat aan 1x per week een portie vis. Bij voorkeur vette vis. Omega 3-1000 bevat gezuiverd visolieconcentraat (EPA en DHA) met natuurlijke tocoferolenmix en is geschikt als dagelijkse basisaanvulling op de voeding. Visolie ondersteund de gezondheid: instandhouding normaal gezichtsvermogen, speelt een rol in functioneren van de hersenen, bijdrage aan instandhouding van de normale bloeddruk, positieve bijdrage aan de normale werking van het hart. Als actieve sporter, slik ik dagelijks visolie, goed om je cellen soepel te houden.

Vitamine D

Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt bij aan het proces van celvernieuwing. Kom je weinig buiten of krijg je weinig zonlicht op je huid? Vitamine D wordt in je huid aangemaakt onder invloed van de zon. Vitamine D ondersteunt je immuunsysteem en is goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten. Het schijnt dat zo’n 80% van de inwoners van Europa een tekort hebben, dus bijslikken kan geen kwaad 😉 Zelf gebruik ik vitamine D50 van Orthica. Door alle drukte met internet bestellingen is deze versie Vitamine D75 ook een aanrader.

Waarom probiotica?

In je darmen wordt een groot deel van je weerstand bepaald, zo’n 100 biljoen micro-organismen (grote kolonie bacteriën) leven in onze darmen. Dit ecosysteem is essentieel voor een efficiënte opname van voedingsstoffen en voor het behoud van een algemene gezondheidstoestand. De bacteriën zijn verantwoordelijk voor het opnemen van allerlei vitamines, mineralen, voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten en vetten) en het water dat we consumeren. Ze zorgen ervoor dat de voedingsstoffen correct worden doorgegeven aan ons bloed, organen, spieren en botten.

Ook jouw immuunsysteem, energieniveau en je spijsvertering zijn hiervan afhankelijk en zijn belangrijk voor de behandeling van veel gezonde aandoeningen en ziekten. Ze zijn essentieel voor de behandeling van een gewone verkoudheid (om het immuunsysteem te herstellen), maar ook voor chronische ziekten.

Emoties spelen ook een zeer belangrijke rol bij het in balans houden van de darmflora en het immuunsysteem. Emoties kunnen het aantal bacteriën in de darm beïnvloeden, wat vervolgens het immuunsysteem aantast.

Een voorbeeld van een goede probiotica is die van het merk Orthica.

 

Hoe behoud je een grote en gezonde darmflora?

  • Eet vezelrijk voedsel (fruit, groenten, volle granen en peulvruchten)
  • Consumeer elke dag rauw voedsel (fruit en groenten)! Ze hebben hun eigen spijsverteringsenzymen, actieve enzymen, vitamines, antioxidanten en mineralen
  • Neem dagelijks voldoende water (2-3 Lt)
  • Eet PROBIOTISCH voedsel (spruiten, chukrut, kimchi, kokosyoghurt, kefir, kombucha)
  • Vermijd gefrituurd voedsel, bewerkte suikers en overmatige cafeïne
  • Doe fysieke activiteiten
  • Stress management
  • Meditatie, stilte of ademhalingsoefening

Probiotica voor het slapen gaan

Ook het gebruiken van een goede probiotica kan positief bijdragen aan je weerstand. Zelf gebruik ik Orthiflor Original van Orthica en deze neem ik voor het slapen gaan. Neem de probiotica bij voorkeur op een lege maag in, bijvoorbeeld voor het ontbijt of vlak voor het slapen gaan, maar een ander moment van de dag mag ook.

Deze website is bedoeld voor gezonde personen. Ga als u ziek bent en/of medicijnen slikt naar uw huisarts of in overleg met hem naar een arts die gespecialiseerd is op het gebied van voeding, zoals bijvoorbeeld een orthomoleculair arts. De gegevens op deze website zijn geen medisch advies. Deze website is bestemd om uw kennis te vergroten. De inhoud of een onderdeel hiervan is eventueel te bespreken met uw (huis)arts.

Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de auteurs, noch de uitgever en redactie stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.