Is kauwen belangrijk
Zo simpel is het: eten met aandacht
Besteed aandacht aan je eten terwijl je eet.
Besteed aandacht aan je eten terwijl je eet
- Eet je maaltijd of tussendoortje aan tafel
- Voordat je eet, kijk naar je eten en ruik er aan
- Neem tijdens het eten de smaken en texturen van het eten waar
Vermijd afleiding terwijl je eet
- Ga niet lezen, tv kijken, (computer) spelletjes spelen of op je telefoon
- Eet geen maaltijd of tussendoortjes, tijdens werk gerelateerde activiteiten, zoals kantoorwerk of terwijl je telefoneert
- Denk niet aan andere dingen terwijl je eet
Kauw gemiddeld 15 tot 20 keer op je eten. Voor een betere voedingstoffen opname en verzadigd gevoel. Tegelijkertijd geef je zo ook een rustig signaal af naar je lichaam, handig in onze ‘gehaaste’ maatschappij. Ook als je druk bent, werkt deze tip.
Besteed aan interne signalen van honger en verzadiging
- Eet alleen wanneer je honger hebt
- Stop met eten wanneer je genoeg hebt
- Luister naar signalen van je lichaam: heb ik echt honger? Heb ik genoeg gehad?
Blijf je honger houden? Heb je ooit gehoord van emo eten?
Veel mensen ervaren eetbuien, die overigens niet altijd door honger worden veroorzaakt. Dat heeft meer te maken met ons lichaam, emoties of gewoon te druk zijn.
Echte honger neem je namelijk weg door praktisch elk voedingsmiddel. Is fysiek voelbaar en speelt zich in je maag af in plaats van in je hoofd. Lichamelijke honger gaat weg nadat je hebt gegeten en leidt tot verzadiging.
Emotionele honger komt plotseling, of je nu net gegeten hebt of niet, en verdwijnt alleen maar door het eten van een bepaald soort voeding. Een gezonde keuze klinkt op dat moment allesbehalve aantrekkelijk, een taartje, koekje, zak chips, kaas (soms in combinatie met een glas wijn) komt meer in de richting. ‘Ahhhh even ontspannen hoor’
Een duidelijk verschil dus.
Bij vrouwen komt dit vaker voor in een bepaalde periode van je cyclus. Meer rust creëren in je dagelijks leven, of emoties aanpakken werkt in zo’n situatie. Dat is de beste manier om te voorkomen dat je onbewust een week rantsoen aan eten wegwerkt. Ga na wat er echt aan de hand is, ga op onderzoek uit. Is het je ego die op de achtergrond aan de touwtjes trekt? Geeft eten je misschien een gevoel van veiligheid? Stelt het je gerust? Als je luistert naar wat je eigenlijk echt nodig hebt, dan wordt je (vr)eetbui al een stuk minder.
Iedere keer dat je niet toegeeft aan emotie eten of teveel eten in drukke tijden, word je voornemen om de verleiding te weerstaan sterker. Kijk dus uit waar je aan toegeeft en probeer altijd de onderliggende oorzaak of emotie aan te pakken.
Doe maar gewoon
Natuurlijk zijn er nog meer manieren om te werken aan je gezondheid. Met dit artikel wilde ik je laten zien dat je op een laagdrempelige en makkelijke manier kan werken aan je fit voelen. En wat is het mooi om eens wat vaker stil te staan bij dat alles samenhangt in het leven.
Elke maand start een nieuwe groep met Julia aan een programma: Boost je energie.
Deze website is bedoeld voor gezonde personen. Ga als u ziek bent en/of medicijnen slikt naar uw huisarts of in overleg met hem naar een arts die gespecialiseerd is op het gebied van voeding, zoals bijvoorbeeld een orthomoleculair arts. De gegevens op deze website zijn geen medisch advies. Deze website is bestemd om uw kennis te vergroten. De inhoud of een onderdeel hiervan is eventueel te bespreken met uw (huis)arts.
Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de auteurs, noch de uitgever en redactie stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.