Back on track met je eetpatroon
Wat te eten als je ongezond hebt gedaan
Als je een tijdje een ongezond eetpatroon hebt gevolgd, gereisd hebt voor je werk, deadlines op kantoor of weinig rust hebt gehad, dan is het niet eenvoudig om terug te keren naar een gezonde routine. Wat vaak voorkomt, is dat je blijft hangen in deze negatieve spiraal en je er moeilijk uitkomt. Herkenbaar? En, telkens als je iets ongezonds eet, voel je je schuldig, dus je eet niet alleen gezond maar denkt ook ongezond. Die schuldgevoelens werken ook niet mee…
Zo komt je lichaam in balans
Gelukkig zijn er een aantal quick wins die je kan toepassen om op korte termijn de balans in je leefstijl terug te brengen. Zo pas je jezelf weer aan het gewone leven. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die helpen bij herstel, dankzij de kwaliteit van deze producten. Met een bijdrage van bepaalde voedingsstoffen zoals water, elektrolyten en vezels, bovendien de vitamines en mineralen die ze bevatten.
Eet meer van deze krachtpatsers
Eet meer van een van deze krachtpatsers en je voelt je in no-time herboren.
Verse groenten en fruit
Het ligt misschien voor de hand, verse groenten en fruit hebben een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. Voor fruit is het beter 1 fruitsoort tegelijkertijd te eten en voor fruit te kiezen met een hoog watergehalte: appels, kiwi, ananas, of het tropische dragon fruit.
Groene groenten
Door het hoge gehalte aan chlorofyl helpt het een goede leverfunctie te behouden. Bovendien zorgt het hoge ijzergehalte dat nodig is voor het transport van zuurstof naar alle weefsels van je lichaam.
Bessen
Denk aan blauwe bessen, bosbessen, Acai, deze bessen hebben een belangrijke anti oxiderende rol en hoog vezelgehalte (oplosbaar en onoplosbaar), wat je helpt om je spijsvertering te verbeteren. Alle blauwe bessen uit het verse schap verdwenen? Kijk dan eens bij het ingevroren fruit in het vriesgedeelte van de supermarkt, handig om te bewaren en vaak voordeliger.
Kurkuma
Kurkuma heeft een verbazingwekkende gele kleur, en milde smaak en kan daarom in bijna alles worden gebruikt. Kurkuma versterkt de lever, werkt antibacterieel, zuivert je huid en werkt ontstekingsremmend en helpt bij de spijsvertering. Een wonder wortel en top immuunsysteem booster.
Geen idee hoe je kurkuma verwerkt in je eetpatroon?
– Probeer je rijst of zelfgebakken brood mee te kleuren.
– Of doe een eetlepel in je ontbijtsmoothie
– Ook is het lekker als thee, met gember, een schijfje citroen en beetje vers gemalen zwarte peper (piperine is een stof die voorkomt in peper, en daardoor bevordert de zwarte peper de opname van curcumine door je lichaam met 200%).
Aloë vera
Aloë vera werkt prebiotisch, ofwel het helpt je darmflora. De weerstand van je lichaam wordt vooral bepaald in je darmen. Het lost gifstoffen en slijm op dat zich in de darm heeft opgehoopt, waardoor de spijsvertering en opname van voedingstoffen wordt verbeterd. Het verbetert je spijsverteringssysteem en immuunsysteem.
Kokoswater
Kokoswater heeft een hoog gehalte aan elektrolyten (natrium en kalium magnesium) en koolhydraten helpt ons hydratie niveau te herstellen.
Tarwegras
Een shot tarwegras helpt je lichaam te bereiken en gifstoffen (toxines) kwijt te raken. Het helpt ook om een goed leverfunctie te behouden en te reinigen (onder andere afbreken van alcohol) vanwege het hoge chlorofyl gehalte.
Water
Drink voldoende water, afhankelijk van je lichaamsomvang, denk aan 2 tot 2 liter vocht per dag. Houd je niet zo van water? Kies dan voor groenten en fruit wat rijk is aan water, zoals komkommer en watermeloen.
Bonus: denk aan je rust, beweging en wandelingen
Naast bovenstaande tips is je rust net zo belangrijk: slaap minstens 8 uur per dag en neem voldoende rust. Zorg voor lichaamsbeweging en wandelingen, bij voorkeur buiten in de natuur.
Deze website is bedoeld voor gezonde personen. Ga als u ziek bent en/of medicijnen slikt naar uw huisarts of in overleg met hem naar een arts die gespecialiseerd is op het gebied van voeding, zoals bijvoorbeeld een orthomoleculair arts. De gegevens op deze website zijn geen medisch advies. Deze website is bestemd om uw kennis te vergroten. De inhoud of een onderdeel hiervan is eventueel te bespreken met uw (huis)arts.
Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de auteurs, noch de uitgever en redactie stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.