fbpx

Verdubbel je succes met online zichtbaarheid

Verdubbel je succes met online zichtbaarheid 

Er was eens….…een ondernemer die ik in de zomer van 2015 sprak. De beste man had al jarenlang een geweldige winkel met een breed assortiment aan olijfolie, verse producten, wijn, kaas. Hij vertelde mij dat zijn ooit drukbezochte zaak, steeds minder mensen wist te trekken. Sowieso merkte de winkeliers minder publiek in hun stad. De doelgroep kocht steeds vaker online. Ik vroeg hem, waarom start je er zelf geen webshop bij? Daarop antwoordde hij, een webshop? Maar daar heb ik wel eerst klanten voor nodig…

Marketeers en ondernemers leggen jarenlang ziel en zaligheid in hun werk, zorgen voor een aanbod met de mooiste producten, weten klanten te binden aan hun winkel. Maar komen niet altijd meer mee in de nieuwe omgeving met digitale invloeden. Het praktijkvoorbeeld is helaas geen sprookje met goede afloop en zijn winkel is intussen gesloten. Het zette mij destijds al aan het denken. Ik deel dan ook graag nog eens kennis over dit onderwerp, wat je ongetwijfeld al eens eerder hebt gelezen. Het is zo zonde om jarenlang je best te doen iets te verkopen en niet in te zien wie je beste klant al is.

Ik help jou graag te begrijpen hoe je social media voor je kan laten werken. Heel simpel: creëer meer contactmomenten met je doelgroep. Want jouw social media speelt een belangrijke rol in het aankoopproces van producten en diensten via het digitale kanaal. Wat wil de doelgroep op internet? In ieder geval informatie vinden als zij op zoek zijn naar een product of dienst. Natuurlijk het liefst die van jou!

Ga jij over 1 nacht ijs? Jouw klant in ieder geval niet, wel door een heel aankoopproces

Voordat je een product of dienst aankoopt, ga je eerst door deze fasen heen: de probleemherkenning, informatie zoeken, alternatieven evalueren, vervolgens de keuze en daadwerkelijke aankoop, post aankoopgedrag. Door alle informatievoorziening via het internet is de keuze reuze. Door deze overload is een keuze maken soms moeilijker. Help je doelgroep bij het maken van de juiste keuze!

Jouw potentiële nieuwe klant zoekt online actief naar informatie 
Jij zoekt toch ook weleens online? Denk aan het overzicht van wat er te koop is via Beslist.nl. Of kijk naar de Google zoekresultaten. Dit helpt de consument in de zoektocht naar informatie en alternatieven afwegen: de digitale upgrade van de eeuwenoude mond-tot-mondreclame.

Ook online is mond-tot-mondreclame het meest effectief 
Een van de oplossingen om jouw zichtbaarheid en vindbaarheid op internet te verbeteren en verhogen, is in ieder geval aanwezig te zijn online en actief deel te nemen aan het gesprek dat hier gevoerd wordt. Geef de mond-tot-mondreclame digitaal een zetje in de rug.

Met weinig investeringen stimuleer je mond-tot-mondreclame  
Je kan in principe alles schrijven en delen wat je wilt, je kan zelf content creëren op social media. Naast een pagina like of volger, zijn reacties op berichten en het (laten) delen hiervan overigens net zo belangrijk. Als volgers jouw update liken, verschijn je namelijk ook in het netwerk van je volgers (lees: extra gratis bereik!).

Bovendien is het heel eenvoudig om contact te onderhouden met je klanten
Loyale klanten zijn echt belangrijk. Je kan dan ook eenvoudig het contact met hen onderhouden en uitbouwen via social media. Door deze nieuwe contactmomenten help je ze telkens herinneren aan jouw assortiment. Onderschat niet hoeveel extra omzet je kan realiseren bij deze groep. Er ligt vaak te weinig focus op het verhogen van de orderfrequentie en -grootte van terugkerende en bestaande klanten. Nu je dit weet, is dat jouw eerste winst!

Enorm potentieel bij huidige klanten, zij zijn jouw social proof
Praat jouw huidige klant over jou of ontvang je een review of rating? Dan biedt dit een enorm potentieel. Zij hebben al eerder bij je gekocht en zijn al overtuigd van je product. Zij zijn jouw social proof en dat vinden potentiële nieuwe klanten belangrijk. Zo kom je met hen in contact. Deze groep kijkt namelijk naar de mening van anderen.

Google helpt consumenten bij het vinden van informatie, help jij google een handje mee? 
Door actieve inzet van social media, informatie beschikbaar te stellen via een blog op je website en te delen, kunnen zoekmachines daar ook gebruik van maken. Deze spelen een grote rol in het juist presenteren van informatie aan consumenten waarnaar ze op zoek zijn. Regelmatig relevante content delen, verhoogt je vindbaarheid in zoekmachines daardoor meer website bezoekers en uiteindelijk leads.

Doe het zelf, start vandaag nog en spoel je marketing euro’s niet door het putje 
Internet is het medium om informatie te zoeken, aan jou om ervoor te zorgen dat de consument de informatie vindt over jouw product of dienst. Zo kan je er zelf voor zorgen dat jouw product of dienst wordt meegenomen wanneer de consument echt serieus de alternatieven tegenover elkaar afweegt. Na deze consideration set volgt namelijk de keuze fase en vervolgens de uiteindelijke aankoopbeslissing. Ga direct aan de slag en stel vandaag nog jouw social media doelen. Zorg dat je er in de juiste aankoopfase bij bent en help de consument om jou te vinden, niet alleen in place maar ook in ‘space’!


Hoe actief ben jij online? Is dit iets voor jou en kan je hier meer uithalen? Heb je meer focus op offline? 
Probeer eens een maandje meer online, kijk wat het je oplevert.